1 Kasım 2013

Dermokozmetik Nedir? Dermokozmetik Cilt Bakımının Önemi Nedir?


Herkese günaydın! Daha önce şuradaki yazımda, ilerleyen zamanlarda dermokozmetikle ilgili bir yazı yazacağımdan bahsetmiştim. İşte o zaman geldi çattı!

Öncelikle dermokozmetiğin, dermokozmetik ürünlerin ne olduğunu bilmeliyiz. "Herhangi bir cilt probleminin azalmasına yardımcı olan (alerjik, aşırı derecede kuru yada yağlı, nemsizlik, kırışıklık, elastikiyet kaybı, leke, akne, kılcal damar vs) insan vücudunda ve doğada doğal olarak bulunan etken maddeler içeren; krem, jel ve serum formda olan cilde sürülen (topikal) cilt bakım ürünleridir."

Cilt bakımında neden dermokozmetik ürünleri tercih etmeliyiz? Çünkü;

+ İlaç sanayideki benzer ve güvenilir üretim tesislerinde üretilirler.
+ Dermokozmetik ürününün içinde parfüm yoktur. Ambalajı sade ve güven vericidir.
+ Dermokozmetikler sadece cilt problemine yardımcı ürünler değil, bunun yanında UV ve çevresel faktörlerin sebep olduğu yaşlandırıcı etkilere karşı da cildimizi korur.
+ Dermokozmetikler, biyoteknolojik laboratuvarlarda, etken maddelerin cildin alt katmanlarına (canlı hücre katmanları) inmesini sağlayacak teknolojilerle üretilirler.
+ Dermokozmetikler, güçlü ve güvenilir etken maddeler içerirler. 
+ Dermokozmetikler, cilt kusurunu kapatarak değil; düzenli kullanım sonunda cilt problemini geriye götürecek/geçirebilecek etken maddeler içerirler.


Dermokozmetik ürünlerde sıklıkla bulunan birkaç maddeden de bahsetmek istiyorum.

Hyaluronik Asit: Kendi ağırlığının 1000 katı kadar nem tutma özelliği bulunmaktadır. Nemi en uzun süre tutan etken maddedir.

Retinol: A vitamini. Anti-aging, Anti-akne.

C Vitamini: Cildi sıkılaştırır, ton bozukluklarını azaltır, cilde canlılık verir. Göz altı morluklarının azalmasında etkilidir. Serbest radikallerin yaşlandırıcı etkilerini azaltır.

Squalane: Pul pul dökülen cildi nemlendirir, rahatlatır. Güneş yanığı sonrası irritasyonu azaltır. Sebaroik dermatit ve atopik dermatit tipi ciltleri yoğun nemlendirir, rahatlatır.

Azaleik asit: Rozasea tedavisinde son derece etkilidir. Antianflamatuar, antibakteriyal ve anti-keratinizing ölü hücreleri atarak cildin kalınlaşmasını engeller.

Glycolic Asit: Meyve asididir. Alpha-hydroxy asitler olarak en küçük ve en derin katmana nüfuz etme özelliğine sahip olan formudur. Ölü hücrenin atılmasını sağlar, tıkanmış gözenekleri açar. Cilt hücrelerinin yenilenmesini sağlayarak kollajen üretimini tetikler. Düzenli kullanım ile leke ve çizgilerin görünümünü azaltır.

Salicylic Asit: (Beta Hydroxy Asit) Yüzeysel cilt peelingi için kullanılır. Fazla yağı atar, tıkanmış gözenekleri açar. Sivilce ve akne problemlerinde etkilidir. Düzenli kullanım ile leke ve çizgilerin görünümünü azaltır.

Tetrahexyldecyl Ascorbate: C vitamininin yağda çözünen formu. Ascorbic Asit'e göre 10 kat daha fazla etki gösterir. Cildi sıkılaştırır. Ciltteki doğal yağlarda anında çözüldüğünden dolayı, cilt su ile yıkansa bile etkisini kaybetmez. Bu da ciltteki kalıcı etki adına önemli bir özelliktir.

Argireline (Acetyl Hexapeptide): Cilt kırışıklıklarının görünümünü azaltan eşsiz peptittir. Özellikle göz çevresi, alın, dudak çevresi kırışıklıklarını azaltmada etkilidir.

Dimethylaminoethanol (DMAE): Cildi sıkılaştırır. İnsan vücudunda da doğal olarak bulunur. Cilde sürüldüğünde (topikal) yaşlandırıcı etkisi bulunan serbest radikalleri bastırır. Cilt hücrelerinin ömrünü uzatarak, yaşlanmış ve zayıflamış dokuları yeniler.

Dermokozmetik ürünler, dünyada hızla gelişen AR-GE sayesinde kök hücre ve büyüme faktörü ürünleri ile genetik yaşlanmayı yavaşlatarak çığır açmaktadırlar. Dermokozmetik ürünler, bilinçli ve bilgili şekilde, eczacılar tarafından tüketiciye sunulmaktadır.

Son olarak değinmek istediğim önemli bir nokta var ki; o da her kusura-probleme dışarıdan müdahaleden önce içeriden etki etmek gerektiğidir. Dermokozmetik cilt bakımı her yaşta gereklidir. Fakat bundan daha gerekli olansa; iyi beslenme ve sağlıklı yaşamdır! Lütfen kendinize dikkat edin, spor yapın, bol su için ve sağlıklı beslenin!

Herkese sevgiler! :)








*Yazıda Ecz. Melek Dilek Ceylan'ın "Dermokozmetik Nedir?" sunusundan alıntılar vardır.
*Resimler alıntıdır.

3 yorum:

  1. Merhabalar,
    Bloğunuz hayırlı olsun. Artık ben de takipçinizim. Bana da bekliyorum. Güzel paylaşımlarda buluşmak dileğiyle. Sevgilerimi bıraktımmmm…..:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok çok teşekkür ederim! :)) Hemen blogunuza gidiyorum. :) Aynı şekilde, ben de güzel paylaşımlarda buluşmayı diliyorum. Güzel yorumunuz için ayrıca teşekkür ederim. :)

      Sil
  2. Bu yazıyla ne kadar başarılı bir blogger olduğunu ispatlamış oldun!

    YanıtlaSil